• Redakcja

Czarny bez - źródło odporności!

Wśród niesamowitych smaków naszych słodkości znajdziesz też czarny bez. Żelki Better Sweet to zupełnie nowa postać przekąsek, więc staramy się was niezmiennie zaskakiwać ;)


Kilka słów wstępu


Na pewno kojarzysz ten zapach. Czarny bez znany jest od lat! Zdobi skwerki i ogrody, ale to nie jest jego jedyna funkcja. Z racji tego, że okres jego kwitnienia przypada na maj i czerwiec, chcemy Wam trochę o nim opowiedzieć. Właśnie w tych miesiącach na krzewie (drzewku) pojawiają się nieduże, jasne kwiaty. Owocowanie z kolei przypada na wakacje. Kojarzycie te jagodowe kuleczki? Wiele można o nich pisać, ale zanim przejdziemy do ich właściwości, zaserwujemy wam jeszcze kilka ciekawostek:

  • bez owocuje co roku, a jego żywotność wynosi ok. 25 lat,

  • rośnie na całym świecie: od Europy, przez Azję, aż do obu Ameryk i Afryki Północnej,

  • płukanki do włosów z bzem mają działanie nabłyszczające,

  • a sok z jego owoców dawniej używany był do farbowania brwi.




Czarny bez i jego właściwości


Choć jest rośliną jadalną, to NIE wolno spożywać go na surowo. Świetnie sprawdza się jako składnik konfitur, dżemów i soków czy naparów. Oprócz kuchni od wielu lat ceniony jest w medycynie ludowej, która podobno jest pomocna w leczeniu 99 schorzeń.


Czym sie charakteryzuje?


  • odpowiada za leczenie nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych,

  • wspiera w walce z reumatyzmem,

  • leczy migrenę i nerwobóle,

  • ma nieocenioną rolę w leczeniu chorób wirusowych, a przy tym wzmacnia odporność,

  • poprawia stan cery - przy zapaleniach skórnych i wypryskach, a przy tym ma właściwości przeciwutleniające,

  • wykazuje działanie moczopędne i odtruwające,

  • pełni rolę we wsparciu procesów trawiennych,

  • przydaje się przy zapaleniu spojówek,

  • może być częścią leczenia cukrzycy i regulowania poziomu glukozy we krwi.


Smak czarny bez znajdziecie w paczce "owoce i witaminy" :)

0 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie